Otsi blogist

December 13, 2010

Roosamanna

Taanis on paljud asjad teisiti... palju söögid näiteks mis Eestis olid igalpool saadavad ja igapäevased, on siin inimestele midagi uudset ja veidrat. Põhisöök siin on hot-dog/burks ja õlu ja toorsalatid ei ole siin ka väga populaarsed, enamjaolt läheb peale ainult liha ja kartul/riis/pasta ja vsjo .. aa, ja cola vms. (võtke arvesse ka seda, et ma elan ühikas). Hommikupudrude valik on näiteks kaerahelbed ja ökoloogilised kaerahelbed ja veel natuke kaerahelbeid... kogu valik:)
Aga mina tahtsin saada mannaputru... üks päev sõitsime ühe taanlasest sõbraga Aalborgi kõige suuremasse toidupoodi – Bilkasse, sest kui kuskilt üldse mannat leidma peaks siis on see Bilka. Ja ennäe, nad müüsidki mannat (üks toode, üks bränd, seega valikut ei olnud, aga vähemalt oli olemas), kuigi minu jaoks nägi see veidi teistsugune välja kui kodus manna on, aga noh, proovida ju maksab... sain pudru tehtud ja maitses hästi!
Järgmine etapp, tahtsin proovida mannavahtu teha (see oli ka selline söök, mida siinmaal keegi varem näinud polnud)... uskumatu, aga pole veel (oma mäletamist mööda vähemalt) kordagi päris ise mannavahtu teinud. Lisasin siis veele natuke mustsõstrasiirupit ja natuke mannat ja sain oma roosamanna ka tehtud... oi, kui hea maitses! .. ja mu kulinaarsed avastused jätkuvad...

Mõtlesin, et kui koju jõuan lõpuks siis prooviks teha taanlaste lemmikjõulumagustoitu - risalamande'i kirsikastmega. See maitseb väga hästi, kuigi iseenesest on üks väga lihtne magustoit.
Hetkel töötame grupiga oma projekti kallal järjekordselt, aga eile oli meil väike väljasõit Taani kõige põhjapoolsemasse tippu, Skagenisse (Grenen on seal päris tipus) ja läksime ikka päris lõppu ära, niipalju kui minna andis ja rongis jõime kakaod piparmündiviinaga ja sõime eelmisel päeval küpsetatud piparkooke ja kuuma veini... lisan siis väikese pildiseeria ka piparkoogitegemisest ning Skageni tripist for your viewing pleasure:)

No comments: