Otsi blogist

October 22, 2011

Põdral maja metsa sees...

Rootslased on väga uhked oma põtrade ning põhjapõtrade üle. Neid on siin palju ning tänu Sami inimesele, kes põhjapõtru karjatavad, on põtradel ka vähe looduslikke vaenlasi järgi jäänud (nimelt karusi ja hunte). Samidel lubatakse neid maha lasta enda põhjapõtrade kaitsemiseks. Selle tõttu on kogu maailmas inimeste poolt jahitud põtradest 80% just siinmaadel (Põhja-Rootsi, -Norra ja -Soome) kütitud. Jahihooaja algus on Rootsis suur sündmus, umbes nagu mingi püha.

Igastahes, täna nägin oma silmaga Rootsi põdra ära ja katsusin põdra karvagi. Älgens Hus'is on väike hulk põtru, keda siin tahtjatele näidatakse ning nad on inimestega väga harjunud. Meil oli bussitäis inimesi ning kõik olid korraga 2 noore põdra ja ühe suure isase põdra ümber... neid see väga ei häirinud, aga kohati oli naljakas küll. Loomulikult pidin minagi põdraga pildile saama ja lisan siia paar pilti suveniiripoest ja põtradest ka.
põdratass
põdravõtmehoidja
põdrakaisuloom
Rootsis suuruselt teised põdrasarved, mida muuseumis nägime
pisikese põdraga



suur põder nägi välja selline

Üldiselt oli tore hommikupoolik - sõime põdraliha, kohvitasime, saime rohkem põtrade kohta teada, nägime põtradest filmi ning käisime põdramuuseumis ja siis lõpuks ka põtru vaatamas/katsumas. Loom nagu loom ikka.

* Kas sa teadsid, et põder kasvatab endale sarved suve jooksul, selleks et neid ainult paar kuud täies hiilguses kanda. Seejärel kukuvad sarved ära (tavaliselt jaanuaris, veebruaris) ning alles järgmisel suvel kasvatab põder uued sarved. Aga miks tal neid sarvi üldse vaja on? Põhiliselt selleks, et emastele põtradele muljet avaldada, sest sügisel on paaritumishooaeg!

No comments: